Hur ser man att man fått vägglöss?

Eftersom vägglössen främst är aktiva på natten, föredrar mörker och gömmer sig i skrymslen och vrår är de svåra att upptäcka. Dessutom kan det ta upp till tio dagar eller två veckor innan vi får en reaktion på deras bett, så ett angrepp riskerar att ha pågått ett tag innan vi ens upptäcker det. Det går inte heller att avgöra enbart på ett bett om man har fått vägglöss eller inte.  För en del ser betten ut ungefär som ett myggbett, men för andra ser det helt annorlunda ut.  Forskningen har visat att så många som 50 procent av oss inte tycks reagera alls på vägglusens bett, vilket gör att ett angrepp kan pågå ett bra tag innan den som bor med dem märker det.

Det finns ett antal tecken som ger en indikation på om att det kan finnas vägglöss i ens närhet. Håll utkik efter små kolsvarta prickar (vägglusens avföring), skaldelar från när nymferna ömsat skinn, ägg och nymfer i olika storlekar, döda insekter, framförallt i eller omkring sängen. Allra helst utmed sömmarna på bäddmadrassen, på sängramens undersida och då  framförallt i hörnen samt i sänggaveln.

Varför ökar problemen med vägglöss?

Det finns flera olika orsaker till att problemen med vägglöss ökar. Forskningsvärlden tror framförallt att det beror det på att allt fler vägglusstammar, dvs. vägglöss från olika platser i världen,  har blivit motståndskraftiga mot de traditionella kemiska bekämpningsmedlen. Att vi idag reser oftare och längre ökar också risken för att vi ska få med oss vägglöss hem. Det i kombination med okunskap hos privatpersoner och yrkesverksamma bidrar därefter till sen upptäckt och i många fall otillräckliga saneringsinsatser.

Vi har glömt bort hur det är att leva med risken för vägglöss, en kunskap som fanns hos tidigare generationer och som behöver friskas upp igen nu när de åter finns risk för att hitta dem hemma hos oss.

Vägglössen blir snabbt många om de har fri tillgång till mat, det är därför viktigt att anmäla och söka professionell hjälp så snart man misstänker att det finns vägglöss i ens närhet.

Kontakta oss