12 Aug 2021

Undvik att få med dig vägglöss hem från resan!

 

Tänk på att svettiga gympaskor/kläder lockar vägglössen extra mycket, så lägg gärna dessa direkt i en plastpåse efter att du har tränat eller häng upp dem i badrummet, för att minska risken för att vägglusen kryper in och gömmer sig i dem.  Lägg dem inte på golvet nära sängen!

Leta efter vägglöss på hotellrummet

Här är en bild på hur (tydliga) spår från vägglöss kan se ut på madrassen. Oftast hittar man dock inga levande vägglöss, eftersom de är mycket duktiga på att gömma sig. Leta efter de kolsvarta prickarna (avföring), ömsade skalrester (ljusbruna) och ägg (pärlemofärgade runda små riskorn som sitter klistrade mot underlaget).

Spår efter vägglöss

Tänk på följande när du är ute och reser eller köper saker i andra hand

Låt inte oron för vägglöss hindra dig från att resa eller handla på loppis eller nätet. Sluta inte resa, vara istället uppmärksam och försiktig så att du inte bidrar till att vägglössen sprids vidare till ditt hem.

Här kommer några råd för att minska risken för att drabbas av vägglöss när du är ute och reser;

Alla typer av resor med övernattning utgör en risk när det gäller vägglöss. Detta gäller både för nationella och internationella resor. Lågbudgethotell/vandrarhem utgör inte nödvändigtvis en större risk än ett exklusivt hotell. Vägglössen bryr sig inte om hur mycket du har betalt för ditt rum.

Fråga personalen på plats, eller fråga researrangören, om hotellet/rummet du ska sova i har haft problem med vägglöss/sanerats mot vägglöss det senaste året.

Släta väskor av hårdplast är enklare att rengöra och undersöka än textil- eller läderväskor.

Kolla efter spår i och runt sängen, små svarta prickar och ljusa skalrester – på sängramen, längs med sömmar på madrassen.

Förvara aldrig dina väskor på eller under sängen på hotellrummet (och inte heller hemma).

Häng upp kläderna på galgar eller krokar på hoteller eller behåll dem i väskan.

Förvara smutsig tvätt i plastpåsar. Ta för vana att alltid tvätta kläderna efter en resa. Kläderna behöver tvättas i 60°C för att samtliga stadier ska dö. Tåler inte kläderna/föremålen värme går det bra att frysa dem, -18°C. Ju mer saker desto längre tid tar det för att komma ner i temperatur, för att vara säker på att samtliga stadier har dött, frys i 5-7 dagar.

Om du köper ett föremål på loppis eller över nätet, ställ frågan till säljaren om personen har haft vägglöss eller om föremålet har förvarats på någon plats där det finns eller har funnits vägglöss. Dammsug och undersök noga föremålet med ficklampa och använd gärna något vasst att peta med då du letar efter spår.

För en snabb inspektion av ett föremål kan du använda en kläd-roller och stryka utmed alla ytor av t.ex. en soffa eller fåtölj. Kolla därefter om några spår fastnat i klistret. Ett annat tips är att sätta en knästrumpa i nylon i öppningen till dammsugarpåsen. Dammsug det misstänkta föremålet. Ta därefter loss nylonstrumpan och se om du hittat några vägglöss eller ömsade skalrester. Ta inte in möbeln/föremålet i ditt sovrum innan du försäkrat dig om att där inte finns några skadedjur.

Om olyckan varit framme och du misstänker att du fått ett angrepp med dig hem, kontakta omgående ditt försäkringsbolag och ditt saneringsföretag. Det krävs en professionell insats för att komma tillrätta med en vägglusangrepp.

Kontakta oss