16 Sep 2020

Dan Andersson blev offer för sanering mot vägglöss

Idag är det 100 år sedan Dan Andersson dog av vätecyanidförgiftning

Den 15 september 1920 åkte diktaren till Stockholm, där han hade fått ett erbjudande om jobb på tidningen Social-Demokraten. Han tog in på Hotell Hellman på Bryggaregatan och lämnar sin packning för att gå ut och träffa några vänner, utan att reagera på den speciella doften på hotellrummet. Tidigare samma dag hade en annan hotellgäst valt att tacka nej till rummet (Nummer 11) på grund av lukten. Dagen innan hade flera av rummen på hotellet  behandlats med cyanväte mot vägglusangrepp.

Diktaren
Dan Andersson, 1888-1920
Två personer förgiftade på hotell Hellman i går
Svenska Dagbladet 1920-09-17

Vid 2 tiden på natten ska  Dan Andersson ha kommit tillbaks på hotellet och gått och lagt sig. Tyvärr visar det sig finnas stora mängder gift kvar i sängkläderna och diktaren dog i sömnen under natten. Efter lunchtid den 16 september 1920 hittades han död i sitt rum, 32 år gammal, nygift och väntandes sitt första barn. Ytterligare en person dog på hotellet samma natt.

Om cyanväte
Den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele upptäckte ämnet (blåsyra, HCN) 1782. Cyanväte har en smak som påminner om bittermandel och doftar som björnklister. Det giftiga ämnet användes som bekämpningsmedel under 1900-talets första hälft.  Framförallt mot vägglöss, som var ett växande problem i svenska hem och hotell under denna tid.

En annons om cyanväte och bekämpning mot vägglöss och andra skadeinsekter. Cyankompaniets filial i Sundsvall.

Trots att man var medveten om hur farligt ämnet var för människor och inte bara mot ohyran så användes det flitigt som bekämpningsmedel i Sverige. Fler personer än diktaren Dan Andersson gick en för tidig död tillmötes på grund av bristfällig vädring efter sanering med vätecyanid. Inte minst förekom vätecyanid som aktivt ämne i produkten Zyklon B, som användes av nazisterna i gaskamrarna under Förintelsen.

Generellt sätt har skadedjursbekämpningen under hela 1900-talet präglats av en utbredd användning av insektsgift. Vätecyanid som bekämpningsmedel ersattes efterhand av DDT, som vi återkommer till vid ett senare tillfälle. Inledningsvis låg därför också tonvikten på traditionell bekämpning med insektsgift när vägglusen gjorde sitt återtåg i våra svenska hem under 2010-talet, men sedan några år tillbaks ser vi allt oftare en övergång till mer hållbara, hälsosamma och miljövänliga metoder. Bland de sistnämnda återfinner man Nattaro Labs produkter.

Mer information om Dan Andersson, vätecyanid, Nattaro Labs produkter,

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss