Allmänna råd vid resor

Alla resor med övernattning utgör en risk att få med sig vägglöss hem. Detta gäller för både nationella och internationella resor. Lågbudgethotell/vandrarhem utgör inte en större risk än ett exklusivt hotell. Vägglössen bryr sig inte om hur mycket du betalt för ditt rum.

Sluta inte att resa, var bara uppmärksam och försiktig så att du inte hjälper vägglössen att sprida sig vidare till ditt hem. Bett från vägglöss kan vara det första tecknet på ett angrepp. Tänk på att det kan ta upp till 10 dagar mellan bett och utslag, framförallt om du aldrig blivit biten av vägglöss.

Lär dig känna igen hur en vägglus ser ut, så att du reagerar när du ser en. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring), ljusa skal (ömsat skinn) och små blodfläckar på sängkläderna då dessa också kan vara tidiga tecken på ett angrepp. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med det.


Inför resan

√ Extra plastpåsar i olika storlekar

√ Något att peta med i smala utrymmen

√ RestAssure har funktionen lampa och förstoringsglas, använd gärna den när du letar

√ Packa med extra plastpåsar i olika storlekar för att lägga kläder och elektronik i. En vägglus kan inte tugga sig igenom plast eller tyg.


Vid ankomst

√ Lägg bagaget i badrummet (dusch eller badkar)

√ Leta igenom sängen och möbler i anslutning till sängen (se bild på hotellrum där vi markerat de platser du framförallt bör leta på)

√ Undvik att lägga väskan på eller under sängen

√ Använd tätslutande plastpåsar för dina kläder och andra föremål, för att undvika att få med vägglöss hem

Förvara din väska i badrum/badkar under tiden du undersöker rummet. 90% av alla vägglöss i ett rum finns i eller i nära anslutning till sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggavel. Använd en ficklampa eller RestAssure, och något spetsigt att peta med när du letar efter vägglöss och spår efter dem. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring)/blodfläckar och ljusa skal (ömsat skinn). Undvik att lägga dina väskor på sängen. Om du hittar något du misstänker vara ett spår meddela hotellet och kräv ett annat rum.


Vid hemkomst

√ Placera väska utomhus eller i badkaret för uppackning

√ Tvätta alla kläder, helst i 60°C, torktumla varmt eller använd torkskåp för saker som tål värme

√ Har du haft all elektronik, som mobil, reseväckarklocka m.m. under uppsikt och förvarat dem i en tätslutande plastpåse resten av tiden under vistelsen så är de sannolikt fria från vägglöss

√ Utnyttja frysen (-18°C i tre dygn), se till att allt material blir fryst rakt igenom

√ Använd bastu om du har tillgång till en sådan (max 50°C i ett dygn), se till att allt material blir varmt rakt igenom OBS! Tänk på brandrisken!

Ta inte in dina resväskor till sovrummet efter resan, utan förvara dem om möjligt utomhus, i ett förråd eller annat motsvarande utrymme. Tvätta, torktumla eller frys alla dina kläder direkt när du kommer hem från resan. Även datorer, mobiltelefon och böcker kan skyddas med en tätslutande plastpåse. Har du haft oturen att få med dig vägglöss hem, ska du komma ihåg att det inte är ditt fel. Vägglössen har ingenting med dålig hygien att göra och du är inte ensam om problemet. Fundera på hur du kan ha fått hem dem. Är det från en resa? Begagnad möbel eller något annat som du har köpt i andra hand? Om du tror dig veta varför så har du troligen hittat ursprungshärden och kan då avlägsna den. Ta genast kontakt med ditt försäkringsbolag och ett saneringsföretag som du har förtroende för.


Om du har blivit biten

Det finns inget som tyder på att vägglöss kan sprida några sjukdomar, men de sprider obehag och utgör en olägenhet. Bett från vägglöss kan likna myggbett och kliar ofta rejält under en längre period. Om angreppet i rummet är stort är det inte ovanligt med flera bett på såväl armar som ben. Om man har färre bett eller ett fåtal bett på ett och samma ställe kan det röra sig om en individ som biter flera gånger, kanske för att den har blivit störd. Tvätta gärna betten med mild tvål och ljummet vatten, försök undvika att klia för att förhindra infektioner och därmed risk för ärr. För att lindra klådan kan man dämpa den med en bedövande salva, fråga på ditt apotek för råd om vilka sorter som är lämpliga. Om betten svullnar upp och blir kraftigt röda kan det ha uppstått en allergisk reaktion, uppsök då läkare för behandling.


Hur en sanering kan gå till

En effektiv bekämpning av vägglöss kräver nya grepp och strategier av saneringsbranschen. Godkända gifter blir snart mer eller mindre overksamma. Samarbete mellan saneringsföretag och de boende ökar möjligheterna att få bukt med problemet. Saneringsteknikerna brukar börja med en okulär besiktning av rummet och möblerna för att lokalisera var vägglössen håller till. Därefter dammsuger man springor. Eventuellt tas även golvlister bort och ett långtidsverkade pulver sprids ut längs med eller bakom listerna. Dessutom brukar man spraya misstänkta tillhåll med insektsgifter. De boende bör inte vistas i rummet/lägenheten direkt efter saneringen, och hålla sig därifrån i cirka 4 -24 timmar, beroende på vilka ämnen som används. Husdjur och överkänsliga personer, barn, och gravida kan för säkerhets skull undvika att vistas i rummet/lägenheten upp till två dygn.

Det kan ta 2-3 veckor att bli av med alla vägglössen och vid kraftiga angrepp kan saneringen behöva upprepas. Fråga gärna er kontaktperson inom saneringsföretaget om hur de kommer att sköta saneringen hos just dig. Man kan inte klara av att utrota vägglöss på egen hand, men du kan hålla antalet nere och underlätta sanering med rätt agerande. Fråga saneringsbolaget om hur du bäst kan hjälpa till. Om du misstänker att du har fått ett vägglusangrepp kontakta genast ett skadedjurs-saneringsföretag, ditt försäkringsbolag och din fastighetsvärd om du bor i hyreslägenhet. Ju snabbare du upptäcker dem desto mindre jobb är det att bli av med dem. Om du är hyresgäst är du skyldig att anmäla att du har skadeinsekter/skadedjur i din lägenhet. Saneringen är gratis för dig som bor i hyreslägenhet alternativt täcks av din hemförsäkring. Hör med din värd eller försäkringsbolag för vilka regler som gäller för dig.


Underlätta för saneringen

Det kan krävas mer än en sanering och det är viktigt att i förväg tvätta alla sängkläder och textilier som finns i eller nära sängen i minst 60°C. Packa alla sängtextilier i tätslutande plastpåsar och förvara dem i dessa under saneringen för att undvika nya angrepp. Det som inte tål att tvättas varmt kan frysas i plastpåsar, exempelvis kuddar, väskor och gardiner.

Förvara i frysen i minst 48 timmar. Var noga med att kasta använda plastpåsar, återanvänd dem inte. Inför saneringen bör du städa hela ditt hem grundligt och noga följa de instruktioner du får av saneringsföretaget. Framförallt är det viktigt att städa golv, golvlister, möblerna i sovrummet samt närliggande garderober. Om du dammsuger eller använder golvmopp, tänk på att genast kasta dammsugarpåsen i en tätslutande plastpåse och tvätta golvmoppen i 60°C.

Flytta inga möbler eller saker från rummet förrän du är helt säker på att angreppet är åtgärdat, och det kan finnas behov av att undersöka så att inte vägglössen har spridit sig till soffor och andra platser där man uppehåller sig i hemmet.


Frågor och svar

"Kan vägglöss flyga?"
Nej, vägglöss tillhör skinnbaggar och har inga vingar. De kan endast krypa

"Kan vägglöss krypa upp i taket och släppa taget för att ta sig ner sig till sängen?"
Det är fullt troligt att det kan hända, men det är inte en överlagd handling. Deras beteende är att förflytta sig uppåt, och resultatet kan då bli att de råkar tappa taget och trilla ner i sängen.

"Är vägglössen bara på väggarna?"
Nej, trivialnamnet (vanligt namn) är missvisande då vägglössen befinner sig där det finns störst chans att hitta mat , dvs i sängen. De kan dock finnas bakom tavlor, i eluttag, lampor, möbler m.m. men troligtvis finns de i dessa fall även i sängen.

"Sprider vägglöss några sjukdomar?"
Nej. Flera undersökningar har gjorts på sjukdomar så som resistenta bakterier, HIV och gulsot och man har konstaterat att vägglöss kan ha virus och bakterier i sig men dessa sprids inte vidare till värden.

"Finns det fler vägglöss om det är smutsigt och ohygieniskt?"
Nej. Vägglöss sprids med oss människor när vi flyttar våra saker mellan platser. Där det finns möjlighet för vägglössen att hitta mat och gömställe, kan de överleva och fortplanta sig. Städning kan kanske hjälpa till att hitta vägglöss tidigare, men man måste då också veta vad det är man ser. Historiskt ansåg man att det bara var fattiga i dåliga hus som hade vägglöss. Så är inte fallet.

"Beror ökningen av vägglöss på invandringen? "
Nej. Alla nationaliteter är ute och reser mer än tidigare. Vi reser oftare och längre bort än vi någonsin tidigare har gjort. Vägglössen är passiva, fripassagerare som följer med oavsett vem, var eller hur man reser. De diskriminerar ingen.

"Lever vägglössen på oss?"
Precis som myggor och fästingar så behöver vägglössen oss som matkälla. Alla dessa blodsugande ektoparasiter (parasiter utanpå kroppen) lämnar oss när de ätit färdigt. För vägglössen tar det ca 10-15 min.

"Tål vägglöss kyla, kan jag bli av med dem om jag öppnar fönstret? "
Tyvärr, en långsam, gradvis nedkylning gör bara att de minskar sin aktivitet och lägger sig i dvala för att sedan öka aktiviteten igen när förhållandena är mer gynnsamma. En snabb och intensiv kyla (-18°C) i flera dygn klarar de inte. Därför kan du använda frysen för att sanera angripna föremål.

"Varför kan inte saneringsföretagen bara spraya gift så de försvinner?"
Vägglössens återkomst beror delvis på ett flitigt användande av insektsgifter. De har blivit resistenta (motståndskraftiga) mot gifter och dör alltså inte av det i samma utsträckning som tidigare. Frikosting sprayning kan i förlängningen få en motverkande effekt då insektern jagas iväg till andra rum av gifterna eftersom de undviker dem, utan att döda dem.

"Kan vägglössen lägga ägg utan att para sig?"
Nej, vuxna vägglöss är antingen honor eller hanar och de behöver para sig för att befrukta äggen. Honan kan efter en parning, spara på spermier i kroppen i ett antal veckor och lägga ägg under denna tid utan att para om sig. Hon behöver dock mat för att utveckla och lägga äggen. Men det räcker med en befruktad hona för att starta ett stort angrepp i ett rum.

"Var ska jag leta efter vägglössen?"
Vägglössen uppehåller sig i matens (vår) närhet. 90% av alla vägglöss i ett rum finns i eller i nära anslutning till sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggavel. Tänk på att även undersöka soffor, fåtöljer. Även "hårda" möbler kan vara ett bra gömställe, bara det är mörkt och undanskymt.